Blog

Blog

Rólunk, árnyékolástechnika

A precíziós öntés rejtelmei, mi a köze a 3D nyomtatásnak az acél öntödéhez!?

A precíziós öntés rejtelmei, mi a köze a 3D nyomtatásnak az acél öntödéhez!?


Az öntészetnek többféle technológiáját ismerhetjük, mellyel Budapesten és vidéken is több cég foglalkozik, így az árak eltérőek lehetnek.

Öntészeti technológiák lehetnek: öntés homokformába, kokillaöntés, héjformázás, nyomásos öntés, keramikus formázás, centrifugális öntés, precíziós öntés.

A precíziós öntés egy igen elterjedt technika az iparban, melynek során általában egy viasz mintából indulnak ki, és az úgynevezett formázás során e köré alakítják ki a kerámia kéregformákat. Öntés során az olvadt fémet egy célszerűen kialakított üregbe, formába öntik. A megdermedt öntvény alakját, méretét a forma határozza meg.

Alkalmazhatósági területei: egyedi-, sorozat- és tömeggyártás.


Precíziós öntés technikájának lényege

A precíziós öntödei technológiát nagy pontosságú alkatrészek sorozatgyártásánál alkalmazzák. A precíziós öntési technológiának köszönhetően az öntvény kiváló felületi tulajdonságokkal, alak- és méretpontossággal rendelkezik. Az öntöde a mintát viaszból készíti, bevonattal látják el, homokba ágyazzák, kiolvasztják a viaszt, kiégetik a formát. A technológia alkalmazásának előnye, hogy abonyolult alakú minta is a forma roncsolása nélkül eltávolítható, nem kell osztott formát alkalmazni.


Mi köze a 3D-nyomtatásnak az acél öntödéhez?

A 2000-es évek elejéig a bonyolult alkatrészek kis darabszámban, viaszmintás precíziós öntéssel történő gyártása hosszú átfutási idővel és magas költséggel jártak együtt, ráadásul a gyártási folyamat nem is gyors és nem is hatékony.

A fő problémát az egész munkafolyamatban a viaszmodellek elkészítése jelenti, ugyanis ezek költséges fröccsöntő szerszámokat és viaszpréseket igényelnek. Ezeknek az eszközöknek a bekerülési költsége nagyon drága. Ennek következtében a gyártási folyamat igen magas egységárat eredményez az öntödei munka során.

A 3D-s nyomtatók tökéletes modelleket tudnak előállítani, ráadásul mindezt gyorsan, pontosan és sokkal gazdaságosabban a viaszmodelleknél. Nincs szükség többféle szerszámra, mindössze egy 3D-s nyomtató szükségeltetik.


Hogyan alkalmazzák a precíziós öntés során a modelleket?

A hagyományos viaszos és a 3D-nyomtatású modellek esetében is ugyanazt a technikát alkalmazzák. A modelleket kerámia-bevonattal látják el, melyet mártásos technikával hajtanak végre. Mikor a kerámia-bevonat megszilárdul, akkor a modelleket magas hőmérsékletű kemencékbe teszik.

A kemence hőmérséklete meghaladhatja a hétszáz Celsius-fokot, a viasz és a műanyag modell is teljesen kiég a formából, mégpedig úgy, hogy semmiféle maradvány nem marad hátra.

Amennyiben acélöntödei termékre van szükség, akkor mindenképpen érdemes Budapesten is összehasonlítani az árakat. Bár a vidéki cégek is használják a 3D nyomtatást a modellek előállításához, de ezzel a hatékonyságot növelő technikával inkább Budapesten lehet találkozni, ami viszont az árakat is megdobhatja.

Ha egyedi öntödei termékre vágyik valaki, akkor nincs gond a viaszos módszerrel, azonban ha nagyobb mennyiség gyártására van szükség, akkor célszerű a jóval hatékonyabb 3D nyomtatás során keletkező modelleket használni.


2019. 08. 30. 18:03