Blog

Blog

Rólunk, árnyékolástechnika

3D nyomtatás – hogyan lett egy innovációból a mindennapjaink része? 3d nyomtatás kedvező árakon Budapesten is!

3D nyomtatás – hogyan lett egy innovációból a mindennapjaink része? 3d nyomtatás kedvező árakon Budapesten is!


Általában hatalmas csodálkozással tölti el az embert a tudomány és technológia fejlődésének bámulatos üteme.

Nem is volt még olyan régen, hogy maga a számítógép is újdonságnak számított az írógép után – azzal a tagadhatatlan vonzerővel és versenyelőnnyel is rendelkezve, hogy immár nem kellett minden egyes dokumentumot újra és újra, egyenként legépelnünk, hanem lehetőségünk adódott egészen egyszerűen több példányt kinyomtatni belőlük a varázslatos nyomtató, a megváltónk segítségével.

Akkor még el sem tudtuk képzelni, mi lenne akkor, ha nem csak a számítógépen megírt szövegeket vagy akár képeket tudnánk kinyomtatni bármennyi példányban.(Pusztán két dimenzióban: no de ki gondolt még akkor erre?)

Ma már viszont akár a mindennapokban használt egyszerűbb tárgyakat is ugyanilyen könnyen, gyorsan és egyszerűen újra tudjuk alkotni a 3D nyomtató és a hozzá kapcsolódó gyártási eljárás, a precíziós öntés, és mindennek a helyszíne: az öntöde, precíziós öntöde vagy acél öntöde segítségével, kedvező árakon, akár Budapesten is!

Nemrég még csak egy távoli technológiai újításnak tűnhetett a 3D nyomtatás Budapesten, megfizethető árakon, ma már azonban annyira a mindennapjaink részévé vált, hogy nem is gondolnánk, hány megszokott, hétköznapjainkban is használt tárgyunk készült, vagy lett lemodellezve, illetve melyiknek lett a prototípusa legyártva precíziós öntéssel az öntödében – legyen az akár precíziós öntöde vagy acél öntöde!

A 3D nyomtatással tehát három dimenziós tárgyakat lehetséges készíteni digitális modellek alapján. A 3D nyomtatás bár már kedvelt és elterjedt eljárásnak számít, mégis gyerekcipőben jár még abban az értelemben, hogy óriási jövő áll még előtte, hatalmas lehetőségek rejlenek még a 3D nyomtatásban.


Jelenleg a 3D nyomtatást elsősorban a prototípus-készítéshez használják, illetve gyakran foglalkoznak még vele hobbiként vagy művészi, kreatív célból.

A 3D nyomtatás különlegessége, hogy vékony rétegek lerakásával építi egymásra a tárgyakat, ellentétben például a szobrászattal vagy más gyártási eljárásokkal, ahol is egy nagyobb tömbből faragják ki a végeredményt. A 3D nyomtatás ilyenformán költséghatékony eljárás is, hiszen kevesebb anyaghasználatot igényel.

A 3D nyomtatás a mai módszerek segítségével akár néhány perc alatt is elkészülhet, de a munkamenet jellegétől, illetve a nyomtatni kívánt forma kidolgozottságától és nagyságától függően akár órákig is eltarthat. Tömeggyártás esetén rendkívül költséghatékony gyártási eljárás a 3D nyomtatáshoz a precíziós öntés.

A precíziós öntés általában egy acél öntödében vagy precíziós öntödében valósul meg a gyakorlatban. A precíziós öntést sokan kedvelik, hiszen gyorsasága és kedvező ára ellenére jó minőségű, pontosan kidolgozott termékeket eredményez.

A 3D nyomtatás és a precíziós öntés egy jól felszerelt precíziós öntödében vagy acél öntödében lehetővé teszi a kutató-fejlesztő csoportok számára, hogy a megtervezett alkatrészeket asztali méretű nyomtatókkal akár életnagyságban is lemodellezhessék, nagyságrendekkel javítva ezzel a termelés hatékonyságát.

Ki tudja, vajon hová fejlődik a tudomány és technológia a 3D nyomtatás után? Vajon mit tartogat még a jövő?

Lehet, hogy a 3D nyomtatás lesz a huszonegyedik század leginkább meghatározó irányvonala? 2101-ben meglátjuk, csak győzzük kivárni!


+ 36/36-483-254 sallaiontode@t-online.hu

2019. 04. 30. 15:19