A precíziós öntés rejtelmei, mi a köze a 3D nyomtatásnak az acél öntödéhez!?

Az öntészetnek többféle technológiáját ismerhetjük, mellyel Budapesten és vidéken is több cég foglalkozik, így az árak eltérőek lehetnek.

Öntészeti technológiák lehetnek: öntés homokformába, kokillaöntés, héjformázás, nyomásos öntés, keramikus formázás, centrifugális öntés, precíziós öntés.

A precíziós öntés egy igen elterjedt technika az iparban, melynek során általában egy viasz mintából indulnak ki, és az úgynevezett formázás során e köré alakítják ki a kerámia kéregformákat. Öntés során az olvadt fémet egy célszerűen kialakított üregbe, formába öntik. A megdermedt öntvény alakját, méretét a forma határozza meg.

Alkalmazhatósági területei: egyedi-, sorozat- és tömeggyártás.

Precíziós öntés technikájának lényege

A precíziós öntödei technológiát nagy pontosságú alkatrészek sorozatgyártásánál alkalmazzák. A precíziós öntési technológiának köszönhetően az öntvény kiváló felületi tulajdonságokkal, alak- és méretpontossággal rendelkezik. Az öntöde a mintát viaszból készíti, bevonattal látják el, homokba ágyazzák, kiolvasztják a viaszt, kiégetik a formát. A technológia alkalmazásának előnye, hogy abonyolult alakú minta is a forma roncsolása nélkül eltávolítható, nem kell osztott formát alkalmazni.

Mi köze a 3D-nyomtatásnak az acél öntödéhez?

A 2000-es évek elejéig a bonyolult alkatrészek kis darabszámban, viaszmintás precíziós öntéssel történő gyártása hosszú átfutási idővel és magas költséggel jártak együtt, ráadásul a gyártási folyamat nem is gyors és nem is hatékony.

A fő problémát az egész munkafolyamatban a viaszmodellek elkészítése jelenti, ugyanis ezek költséges fröccsöntő szerszámokat és viaszpréseket igényelnek. Ezeknek az eszközöknek a bekerülési költsége nagyon drága. Ennek következtében a gyártási folyamat igen magas egységárat eredményez az öntödei munka során.

A 3D-s nyomtatók tökéletes modelleket tudnak előállítani, ráadásul mindezt gyorsan, pontosan és sokkal gazdaságosabban a viaszmodelleknél. Nincs szükség többféle szerszámra, mindössze egy 3D-s nyomtató szükségeltetik.

Hogyan alkalmazzák a precíziós öntés során a modelleket?

A hagyományos viaszos és a 3D-nyomtatású modellek esetében is ugyanazt a technikát alkalmazzák. A modelleket kerámia-bevonattal látják el, melyet mártásos technikával hajtanak végre. Mikor a kerámia-bevonat megszilárdul, akkor a modelleket magas hőmérsékletű kemencékbe teszik.

A kemence hőmérséklete meghaladhatja a hétszáz Celsius-fokot, a viasz és a műanyag modell is teljesen kiég a formából, mégpedig úgy, hogy semmiféle maradvány nem marad hátra.

Amennyiben acélöntödei termékre van szükség, akkor mindenképpen érdemes Budapesten is összehasonlítani az árakat. Bár a vidéki cégek is használják a 3D nyomtatást a modellek előállításához, de ezzel a hatékonyságot növelő technikával inkább Budapesten lehet találkozni, ami viszont az árakat is megdobhatja.

Ha egyedi öntödei termékre vágyik valaki, akkor nincs gond a viaszos módszerrel, azonban ha nagyobb mennyiség gyártására van szükség, akkor célszerű a jóval hatékonyabb 3D nyomtatás során keletkező modelleket használni.

3D nyomtatás, acél öntöde profin kedvező árakon!

Armatúra, egyéb öntvények, fogazott termékek, héj formázás, jármű, mezőgazdasági gépalkatrészek, saját termék, szerszám működés, színesfém, vasút, vízüveg formázás velünk!